Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2020 14:03 - Какво празнуваме-Великден или Ищар?
Автор: elizabethborislavova Категория: Поезия   
Прочетен: 1742 Коментари: 8 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image Коментари Слово светлина  Какво празнуваме – Великден или Ищар?  16.04.2020  1 коментар image

„Великден“ и английското „Easter“ са един и същ празник, на който по традиция се празнува възкресението на Христос от мъртвите.

В Словото нямаме заповед за празнуването на такъв ден, затова и който не го празнува не съгрешава, но нека видим каква е идеята зад този ден.

Христос е бил разпънат на еврейския празник Пасха, който се е чествал на 14-тия ден на първия месец – Авив. Всяка година тази дата е била на различен ден от седмицата. Христос възкръсва на 3-тия ден след това. Писанията свидетелстват, че тогава е било първият ден на седмицата, т.е. неделя. Но всяка следваща година пасхата е била в различен ден от седмицата.

Ако е различен ден от седмицата, тогава защо всяка година се избира да бъде винаги в неделя?

На този празник насам-натам се ширят боядисани яйца и зайци. Зайците наскоро навлязоха като мода, докато яйцата бяха общоприети на този празник. Дори много християни също се увличат по това, смятайки, че това е просто забавление.

Във вавилонския календар съществува ден на поклонение на богинята Ашера или Астарта, чието поклонение Бог е ненавиждал. Името на английски „Easter“ (чете се „ийстър“) идва от „Ishtar“ (ищар) или „Астарта“, на български език. Именно този езически празник е взет и е наречен „светъл християнски празник“.

Ето малко история на това божество според вавилонските култове:

Нимрод (Битие 10:8) се оженил за майка си, Семирамида. Той бил наречен „богът слънце“ или Ваал, чийто празник се прознува на 25 декември, а Семирамида символизирала луната. Тя казала на хората, че се била родила свръхестествено като паднала с яйце от луната точно на първата неделя след пролетното равноденствие. Тя заченала и казала, че слънчевите лъчи били причината за зачеването и родила син, който се казвал Тамуз (вижте Езекиил 8:14).Тамуз обичал много зайци. Той също като баща си бил ловец, обаче бил убит от диво прасе и така се зародило ежегодното му оплакване, за което в Езекиил е писано, че е било зло пред Бога. Част от кръвта му паднала върху дънера на едно вечнозелено дърво, което за една нощ израстнало, откъдето идва и култът към вечнозеленото дърво, което се украсявало всяка година в памет на Тамуз. Всяка година преди да се оплаква Тамуз имало 40 дневен срок, в който не се ядяло месо (в днешни дни им казват „40 дневни коледни пости“) и на годишнината се украсявало дървото. В първата неделя от пролетното слънцестоене, Семирамида прогласила празнуване на своя рожден ден, символизирайки с този ден началото на плодородитето, използвайки символизма на зайците и яйцата. Яйцата са били символ на плодородието. Зайците са били символ на похотта и секса.

С течение на времето католическата църква е „облякла“ този  празник и всичките му символизми с „християнски“ термини, наричайки богът слънце (Ваал) с името на Йехова и назначавайки негов празник на 25-ти декември, а също и празника на рождението на Астарта/Ашера да бъде празникът на възкресението на Христос.

Какво му е „светлото и християнско“ на този окултен празник тогава




Гласувай:
5



1. eva666 - добре, а,ти..какво...
16.04.2020 14:17
ще празнуваш, или, просто така..Пролетта..

/ всяка година, поствам това, писна ми..хората,не мислят.(
поздрав,Юлия
цитирай
2. barin - Здравей, Елизабет. Някои неща, ...
16.04.2020 14:18
Здравей, Елизабет. Някои неща, съпътстващи Великден не харесвам: зайците, които навлязоха, прекалено фалшивото почитане на Бог и други. Не трябва за Бог да се сещаме само на големите църковни празници. Освен това мисля, че е крайно време да се фиксира Великден, а не да се мени всяка година. Покрай Великден се променят много църковни празници, най-важните от които са Цветница, Тодоровден и Лазаровден.
Поздрави!
цитирай
3. elizabethborislavova - Умрялото безнадеждно възкресение
17.04.2020 19:43
За съжаление не можем да разделим нещата в един празник на някои, които харесваме и някои, които не. Той е такъв, какъвто е. Същността на този празник е страшна, ужасна. Дяволът е объркал църквата като се подиграва с възкресението. Това е празник на умрялото възкресение.
цитирай
4. fun1001 - !! така е...
18.04.2020 08:08
защото,самата Библия, е сатанинско "дело"..
на ерВейската вековна демонична клептокрация..
от преди 2 000г насам..те,мимикрират,разбира се
...който,има Уши,ще чуе..който е..мъдър,ще разбере..
поздрав,юлия
цитирай
5. elizabethborislavova - Точно обратното
18.04.2020 20:37
fun1001 написа:
защото,самата Библия, е сатанинско "дело"..
на ерВейската вековна демонична клептокрация..
от преди 2 000г насам..те,мимикрират,разбира се
...който,има Уши,ще чуе..който е..мъдър,ще разбере..
поздрав,юлия

Библията е свята, Боговдъхновена и в нея проблем няма. А в сатанинската синагога, за окято вероятно говориш.

цитирай
6. анонимен -    Поздравления за смелостта, да ...
18.04.2020 22:15
   Поздравления за смелостта, да осветлиш светостта и възрадваното забавление с този  празник, на призваните, за религиозно вероСкверни "християни" !
   Куриоза е че повечето интелигентни хора тези неща ги знаят,  но не се лишават от глобално наложеното им забавление с Ритуалите, които са не само скверни за истинските Християни, но и неволно отдаване на почит и принадлежност на сатанински сили с които и самия Христос се е борил, за да бъде разпнат!
   Истинските християни, неволно даже, извършват на този празник ритуали, продиктувани от Душевността им, ако все още им е осъзната разбира се! Именно тя се нуждае от Възкресение!
    Затова и аз скромно се запитах, дали Духът ме помни, но и дали някой помни Него, за да го познае като възкръсне... !
   Лекс

П. И понеже си нарушавам личното обещание да не коментирам в непригодна аудитория,  ще се оправдая с доказателството което мога но като християнин не бих си позволил, защото и като човек ме е гнус!  Бих публикувал един голям файл нечленоразделни обиди, клевети и заплахи даже, от християнски събеседници, които ще отидат на църква и ще се възрадват на "Нечие Възкресение" !
   Хе..., разбира се срещу предизвикателството някой да цитира с нещо да съм го обидил! Освен както пак разбрах днес, с "анонимни" коментари, припознати с името ми отдолу!  о по изразността тълкувано от кого, и от името на кой "бог", че чак и женски и със Знака си маркиран... :-(((
цитирай
7. lexparsy - Моите извинения за повторната ми анонимност...
18.04.2020 22:28
   Вече от година "собствениците" = модераторите = тролите, ме деактивират минутки след като съм се логнал! Всеки коментар го пиша във файл, след това се логвам наново за да го публикувам, и го подписвам!
   Слагам три интервала ("невъзможни" в коментарите) пред абзаците и името си, обаче скоро наивно открехнах блога как се прави...
   НО ПАК НЕ СМОГНАГ... Трябва да съм по-бърз... :-))))
   Лекс
цитирай
8. elizabethborislavova - Библията е съвършена, Тя е Божие Слово
25.05.2020 21:45
fun1001 написа:
защото,самата Библия, е сатанинско "дело"..
на ерВейската вековна демонична клептокрация..
от преди 2 000г насам..те,мимикрират,разбира се
...който,има Уши,ще чуе..който е..мъдър,ще разбере..
поздрав,юлия

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elizabethborislavova
Категория: Поезия
Прочетен: 644682
Постинги: 912
Коментари: 1022
Гласове: 2559
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031