Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2021 23:15 - За механичния окултизъм и машинното царство на Ариман
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 2145 Коментари: 0 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Из книгата "Природните духове, т.3. За съществата на пушека, ливадите, торфа и машините", Фленсбург, 2004  

(Вж. по темата и в предишен пост: https://anthroposophie.blog.bg/drugi/2019/12/19/za-mashinnite-i-virtualnite-syshtestva.1687825 ) 

Волфганг Вайраух: По какъв начин човекът ще се срасне в бъдеще с машината, респ. кои негови области ще се сраснат с машината? 

Големия (същество от йерархиите): Механичният окултизъм е способност, която започва сега да се интегрира в човека. Хората от предните епохи не я притежаваха. Но няма да има големи групи от хора, които внезапно да станат механични окултисти. Тези способности ще се проявят по такъв начин, че някои хора ще могат да общуват с машинните същества така, сякаш те са част от тялото им. Такива хора ще могат с духовно-мисловната си дейност да включват, изключват и превключват машините, без да използват ръцете си. Те ще могат да ги препрограмират. Казано образно - ако има печатарска машина, която печата зелени образи, съответният човек може да застане пред нея и да я накара да смеси и други цветове и машината ще го направи! Това е механичният окултизъм. 

В.В.: Как можем да си представим факта, че тези хора с мислите си ще могат да изпращат информация на машината?

г.: Това не е толкова информация в смисъла на информационните паякообразни същества, а една мисловна сила. Във вашия свят е най-добре да се опише с физически импулс. Това е насочена сила, която "докосва" на правилното място съществото в машината и така го кара да предприема определени дейности, водещи до желания ефект. Машината е много школуван обект, тя съвършено владее дейността, за която е създадена. Естествено, че един механичен окултист не може да превърне с духовни импулси печатната машина в плетачна, но той може да я промени в рамките на нейните възможности. Важно е да се знае това. Една машина, която има способност да печата различни цветове, може така да бъде направлявана, че да следва мисловните импулси на механичния окултист, достатъчна е само неговата мисловна сила.

Механичният окултист надвива машинното същество

В.В:  Значи това е общуване между човешкия дух и машинния дух?

Г.: От една страна двамата общуват, да. Но не както ти да седиш срещу някого и двамата да си говорите, а по-скоро е вмъкване на механичния окултист в машината на духовно ниво. Механичният окултист надвива машинното същество.

В.В.: Ако човек, който има механично-окултна способност, пристъпи към машината, той си мисли какво трябва да направи тя. Но явно тези мисли не са достатъчни като просто съобщение, ако правилно съм разбрал?

Г.: Машинното същество не е създадено за това, защото то има ариманичен характер. Механичният окултист трябва да го надвие. Това надвиване е споменатият импулс.

В.В.: Кои хора постепенно ще получат механично-окултната способност?

Г.: Тук става въпрос за силите на залязващото слънце.

Верена Щал фон Холщайн: Това и аз го разбрах толкова малко, колкото и ти, Волфганг, но той така го каза.2 

Г.: Става въпрос за остатъци от западния път на посвещение. Това са сили, които са съхранени, за да могат да бъдат обхванати от човешкото азово съзнание, и по-точно в западните течения на културното развитие.

В.В.: А по какъв начин човек разбира, че има такива способности?

Г.: Началото ще дойде внезапно. То започва, като хората изведнъж изградят едно съвсем лично отношение към колата си. По принцип това е началото на механичния окултизъм. Като преживяване това е способност, която в началото просто се появява и след това трябва да се упражнява. Тя може да се придобие и по пътя на обучението. Но много често в този живот човек само създава основата за следващата си инкарнация и след това просто донася със себе си тази способност.

Ние ще се сблъскаме...

В.В.: Има ли смисъл за по-нататъшното развитие да се упражнява тази способност? 

Г.: Всяко упражнение подпомага развитието. Всяко упражнение, защото това е школуване на волята!

В.В.: Извинявам се, но аз виждам нещата по друг начин. Едно обучение за черен маг не подпомага точно развитието.

Г.: Ние ще се сблъскаме, ако задълбаем в темата. Разрушението също е необходимо. Хората, които вършат разрушение, при определени обстоятелства имат задачата на Юда. Това вие трудно можете да преживеете и понесете. Но има и по-висши причини, поради които разрушението е необходимо.

Те заключват студената интелигентност

В.В.: Къде живеят ариманичните машинни същества? Само в машините ли или имат и друго обиталище?

Г.: За съжаление те не живеят само в машините. Има един вид машинна планета, която е космическата им родина. 

В.В.: Къде се намира тази планета?

Г.: Отвъд орбитата на Плутон.

В.В.: Каква задача изпълняват тези машинни същества за бъдещето на Земята и човечеството?

Г.: Те заключват студената интелигентнист в материята и така я отнемат от небето. По този начин те биват фиксирани на едно определено място. Всичко, което идва в материята, може да бъде променено от активно действащия човек по творчески и морален начин. В момента, в който човекът произвежда машини, той създава своите съработници на степента на елементарните същества за формирането на бъдещото Юпитерово състояние на Земята. Тези същества на бъдещия Юпитер ще са като сегашните гноми 1. Но това е само условно казано, защото те не са гноми, а просто в структурата ще заемат тяхното място.

Целта на Ариман

В.В.: При Рудолф Щайнер четем, че Ариман иска да откъсне Земята от нейното минало - от миналите състояния Стар Сатурн, Старо Слънце и Стара Луна  - и да построи с оглед на бъдещето един свят, съставен от машини. Можеш ли да кажеш нещо за тази цел на Ариман?

Г.: Аз се боря срещу това развитие. Целта на Ариман е противоположното на свободата, а именно цялостно поробване на материята в нейното съществуване. При това силата, идваща от свободата на човека, ще бъде превърната в нейната противоположност и ще предизвика една поредица от еднакви светове, които повече няма да могат да бъдат променяни и няма да имат никакъв потенциал за развитие. Те ще са само перфектни. Целта на Ариман е едно непроменяемо царство на вечния застой. Тогава ще има едно единствено сътворение, което винаги ще се повтаря по един и същи начин. Това е целта на Ариман.

В.В.: Не всички хора ще се отдадат на тези негови цели, но все пак някои ще го направят. Но всички хора заедно строят бъдещето Юпитерово състояние на Земята. Тогава това състояние дали ще е някаква смесена планета от ариманични и неариманични области или ще има две планети?

Г.: Това е много дълбок въпрос. Ще има две пространствени тела. Едното ще се състои от шлака - ако се стигне дотам - и то ще трябва да остане в стагнация и ще съответства на състоянието на Ариман. Другото ще се състои от Новия Йерусалим. Вие хората определяте тежестта, респ. големината на тези две планети. Тези евентуални две бъдещи планети могат да бъдат съвсем малки или много големи. Това е ваше и само ваше решение и аз нямам никакво влияние върху него.

В.В.: Тази шлака ли е фаворизираното от Ариман машинно царство? Аз винаги съм си представял въпросната шлака като физически остатък от всички зли сили, които ще обикалят като Луна около бъдещето Юпитерово състояние на Земята. Ариманичния свят на машините си го представям като съвършено построен, а не като шлака.

Г.: Не, тази шлака и планетата на машините са едно и също нещо. От една страна можем да го разглеждаме като перфектен илюзорен свят, а от друга страна като непроменяма купчина шлака. Това е едно и също. Ти ще можеш да го видиш. Обърни се вътрешно и ще го видиш.

В.В.: Разбирам, но аз изхождах от днешните понятия и според тях перфектният свят на машините е обратното на една аморфна шлака. Тогава това понятие е неправилно.

Г.: Шлаките могат да са и отпадъци от технически процеси, в този смисъл понятието не е грешно. Важното е, че този свят ще е безжизнен, което се отнася и за шлаката, и за машините. В духовно отношение този машинен свят няма да бъде чист и блестящ като вашите днешни машини, а като една купчина отпадъци.

От хората зависи

В.В.: Как се чувствате вие духовните същества, ако хората използват все повече мисловна сила, както е в последните десетилетия, за да построят този ариманичен свят от машини? Това не е ли болезнена загуба за вас?

Г.: Ние знаем, че идващата Война на всички срещу всички е една необходимост 3. За да може да започне тя, делът на Ариман в света трябва да стане още по-голям. Това знание ни причинява болка, но ние съзнаваме, че става въпрос за една необходима съставна част от човешкото развитие. Ние чувстваме този процес като жертва, а всяка жертва съдържа болка. Ние няма да осуетим Войната на всичи срещу всички, но ще предоставим силите си на индивидите, които ни повикат. Това няма да е повикване на определено име и няма да е в рамките на антропософията, дори може да не е в християнската област. Но всеки индивид, който се чувства призван към свободата, ще получи нашата помощ. Ала и индивидът трябва сам да реши, че я иска. Това е разликата между нас и Ариман. Ариман няма нужда да бъде викан, той сам идва.

В.В.: Хората са свободни и имат възможност да избират между вашата страна и страната на Ариман. Възможно ли е всички хора да застанат на страната на Ариман, така че бъдещият Юпитер да не се осъществи, а да се създаде само машинното царство на Ариман?

Г.: Щом можеш да си го помислиш, може да стане. Но докато има и едно човешко същество, което се чувства свързано с положителното развитие, ние ще му помагаме и в този смисъл ще има Юпитер, макар и малък. 

В.В.: От човешка гледна точка това е голям риск, но вие вероятно мислите по друг начин. Става въпрос за мировото развитие и вие също не знаете в коя посока ще върви то, тъй като хората са свободни. Какво мислите за този проект?

Г.: Не, и ние също не знаем в коя посока ще върви развитието, трудно е да се каже, защото човешките понятия не са достатъчни. Надяваме се развитието да продължи в нашия смисъл. Тази надежда принадлежи към трите основни сили на земния космос - вяра, надежда, любов и съдържа силите на Светата Троица. Те ни укрепват така, че да имаме сили да издържим. Силите на Троицата ни помагат.

1 Земни природни духове

2 За това говори Рудолф Щанер напр. в лекцията от 25.11.1917 г. (СС 178): “И също както за редовния професор по биология е от особена важност днес да има възможно най-силния микроскоп, възможно най-точните лабораторни методи и т. н., сега се касае дали определени процеси се извършват сутрин, на обяд или вечер, дали това, което е направено сутринта, бива излагано някак си на влиянието на вечерта или космическото влияние се изключва от сутринта до вечерта и се парализира. Такива процеси ще станат необходими в бъдеще и ще бъдат провеждани. Естествено, още доста вода ще трябва да изтече от Рейн, докато чисто материалистическите катедри, лаборатории и др. се предоставят на духовнонаучните изследователи, но те трябва да бъдат предоставени, ако човечеството не иска съвсем да навлезе в упадъка. Сегашните лабораторни изследвания трябва да бъдат заменени с такива, при които например, когато става въпрос за доброто, което следва да се постигне в близко бъдеще, така да се постигне, че определени процеси, извършващи се сутрин, да се прекъсват през деня и да се остави космическият поток отново да протече през тях вечерта и това да се запази ритмически до сутринта. Така че процесите да протичат по такъв начин, че определени космически влияния винаги да бъдат прекъсвани по време на деня и да бъдат внасяни само сутрин и вечер.”

3 Война, която ще маркира края на седмата американска културна епоха, а тя според антропософията ще бъде продължи от 5733 до 7893г. 



Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 840173
Постинги: 459
Коментари: 15
Гласове: 6202
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930