Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2020 11:11 - л е к у в а н е х р е м а е много важно
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 2626 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Сама по себе си хремата, с медицинското название ринит, не е заболяване, не е заразна. Не е известен нейният причинител. Тя е по-скоро симптоматика за много заболявания. Хремата е спътник на:
  • простуда,
  • ангина,
  • синузит,
  • алергии,
  • Ринитът може да е:
  • вирусен,
  • бактериален,
  • алергичен (причинен от различни алергени: медикаменти или полени, например),
  • вазомоторен (от неблагоприятна околна среда: висока запрашеност, недостатъчна влажност, ниски температури).
image
  • остри респираторни вирусни инфекции (ОРВИ).
  • Остър ринит. Той се проявява при простуда и алергии. Протича в 3 етапа: начален стадий, катарален (проявява се след няколко денонощия) и оздравителен период (носът напълно се отпушва след едноседмично пълноценно лечение).

Ако първият стадий е протекъл без бактериална или вирусна инфекция, хрема отминава без последствия.

Има ли вирусно инфектиране, хремата навлиза във втория си етап – остър вирусен или катарален ринит. В повечето случаи към вирусите се присъединяват и бактерии. Тогава секретът става по-гъст и жълто-зеленикав на цвят.
 

Лечение на остра хрема

Народното остроумие: „С лекарства хремата минава за 7 дни, а без – за 1 седмица“, не се е родило на празно място. Трите етапа в развитието на острата хрема се побират точно в рамките на 1 седмица.

  1. В началния стадий носът все още e сух, но доста сърби и пари. Очите също парят и сълзят. Кихавиците са истинска кавалкада. Започва да тече бистра вода като от кран. През този период е най-добре в носа да се капят капки (от рода на ксилометазолин), които трябва да успокоят раздразнената лигавица и да отпушат носа.
  2. Вторият етап настъпва след 2-3 денонощия и трае още толкова. Секретът от носа се е сгъстил. Може да бъде издухан и да се диша по-свободно. Използват се капки, които преборват вируса или умъртвяват бактериите и промиват носа.
  3. Третият период е оздравителен. Носът напълно се изчиства и отпушва. На мястото на старата лигавица се е появила нова и здрава. Сега са нужни мехлеми, които да успокоят нежния епител.
Лечение на хронична хрема

imageПроявленията на хроничната хрема са доста разнообразни. Медиците са разделили този ринит на три вида:

  • Катарален. Трудно се диша, защото е запушена ту едната, ту другата ноздра. Секретът е обилен. Възпалена е не само лигавицата на носа, но често процесът обхваща и синусите и средното ухо. За лечение се препоръчват съдосвиващи капки и мехлеми (Назан, Ксилометазолин, Отривин, Олинт). Добре действат капки с ментол и евкалипт
  • Хипертрофен. Лигавицата освен че е възпалена, но и набъбва. Принудителното дишане през устата изсушава лигавицата на носоглътката, нарушава съня и води до инфекции.

Лечението е добре да започне със системни промивки. Според формата на хремата може да се приложат т.н. стимулиращи средства: от иригация (промивки) с морска вода до до хормонални препарати. Физиотерапията и балнеолечението действат силно укрепващо.

  • Атрофичен. Характеризира се с дегенеративни изменения в лигавицата – тя изтънява. Може да настъпят атрофични промени и в ларинкса и във фаринкса. Преобразуваната в корички малко количество гъста слуз запушва носните проходи. Загубата на обоняние е типичен признак за този вид ринит. Атрофичният ринит може да е резултат от хроничен гноен синузит.
Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Лечението може да е консервативно и хирургическо – според причините за ринита и развитието му. Консервативното започва с напояване на носа с тампони с физиологичен и алкален разтвор и често стига до локални и системни антибиотици и антихистаминови медикаменти.

Препарати и лекарства за хрема

image

Синупрет Форте

Този растителен лекарствен продукт е предпочитан, не само защото може да се купи в аптеките без рецепта, а преди всичко, защото има много добър муколитичен и противовъзпалителен ефект. Дължи го на съдържащите се в него екстракти от черен бъз, иглика, жълта тинтява, киселец и върбинка. Те имат отхрачващо и муколитично действие.

ПрисъединетСинупрет Форте усилва имунитета, затова е добре да се съчетава с антибиотици, предписани при различни простудни.

Тенорос (таблетки за смучене)

Това е иновативна хранителна добавка под формата на таблетки за смучене с вкус на лимон. Силно концентриран биофлавоноиден екстракт от елда е основната съставка на Тенорос. Действа изключително благоприятно на лигавицата на носа и отпушва дихателните пътища. Съветът е: Веднага, щом усетите носа си запушен или пък протекъл, трябва за 1 ден да изсмучете 5 таблетки. Първите 2 се смучат в рамките на 30 минути, а останалите 3 до края на деня. Тази схема се спазва 2-3 дни. Ако запушеният и хремав нос е често явление за вас, тогава Тенорос ще трябва да изиграе имуноукрепващата си роля и трябва да се смучат по 1-2 таблетки дневно.

Синулан Форте (Sinulan Forte)

Помага на горните дихателни пътища и синусите да възстановят нормалната си функция. Прецизно подбраните екстракти от лечебни растения от рода на азиатското Андрографис паникулата, черен бъз, върбинка, жълта тинтява и лопен улесняват дишането, защото те са помогнали лигавицата на носа да стане отново гладка, а напрежението в синусите спада. Облекчават и раздразненото гърло. Усилват тонуса и възвръщат жизнеността на организма.

Упсарин С

Ефервесцентните таблетки бързо се резорбират, не дразнят стомаха и имат незабавен ефект срещу болка и температура. Затова се предписват при грип и вирусни хреми.

image Цинабсин (DHU Cinnabsin)

Той е комплексен препарат с балансирано подбрани активни растителни съставки. Използва се както за профилактика, така и за лечение на хрема и синузит. Подходящ е не само за възрастни, бременни и кърмачки, а и за деца над 2 години. Хомеопатичният Цинабсин възстановява носовото дишане, защото успокоява възпалението на лигавицата и нейния оток, потиска отделящия се секрет. Цинабсинът успокоява и напрежението в синусите. Имуностимулиращото му въздействие води до намаляване на честота при хроничните прояви на хремата. Преди да минем към антибиотиците, погледнете и ТОВА:

Антибиотични и антибактериални средства

Антибиотично лечение на хрема се провежда рядко. Прави се след усложнения и допълнителни заболявания. При доказана бактериална инфекция. Обикновено се предписват широкоспектърни антибиотици от вида на Хлорамфеникол. Или Еритромицин, Азитромицин, Кларитромицин, Спирамицин. При възможност, е най-добре да се избягват.image

Бактробан маз за нос (2%). Този локален антибиотик се прилага за лечение на определени бактериални инфекции на носа. По лекарско предписание.

Биопарокс спрей. Използва се за лечение на хрема, при запушен нос. Повлиява и възпаления на сливици и синузит. Правят се 4 впръсквания през устата и 2 впръсквания във всяка ноздра – 4 пъти дневно.

Виброцил капки. Тъй като разтворът съдържа антихистамин и назален деконгестант, той бързо и дълготрайно отпушва носа. Това е първият ефект от капките, предназначени за хрема. Облекчава конгестията (отока на лигавицата на носа), породена от простуда, остър и хроничен ринит, от сенна хрема или друг алергичен или вазомоторни ринит. Виброцил се предписва и като допълваща терапия при възпаление на ушите.

Грип стоп. Стопира простудата и грипа. Възможно е, защото е разтвор със силен локален ефект (на базата на Лактоферин и бета 1-3 D- глюкан). Този ефект най-ясно проличава при запушен нос, предна и задна ринорея и при намалено обоняние. Но! Не позволява, също така, да се развият хронични и патологични ринити. потиска размножаването на бактерии, подобрява назалната пропускливост.

Олинт спрей. Отнасящ се към групата на симпатикомиметиците, лекарството действа съдосвиващо. Това означава, че отокът на лигавицата спада и изтичането на секрет от носа намалява. Ето защо Олинт спрей е изключително ефективен при алергичен и вазомоторен ринит, както и при ринити, свързани с инфекции на горните дихателни пътища.

Нарине назал са пробиотични капки за нос при остра и хронична хрема. Тушира всички симптоми: запушен нос, обилен секрет, сърбеж и кихавица. Действа и на синузита, възпалената трета сливица. Подходящ е за всички възрасти.

Други хомеопатични средства:

Чудесна работа вършат Коризалия и Инфлуназал. За първото имаме отделен материал, а за второто ще прочетете под анонса за него:

Инфлуназал. С локалното прилагане на този хомеопатичен лекарствен препарат (Луфа оперкулата) се запазват функциите на носната лигавица и се блокират хроничните процеси. Използва се за лечение на хроничен ринит и при възрастни, и при деца.

Спрей за нос Физиомер евкалипт спрей.

Рекламното изречение: „Облекчава хремата и запушения нос само за 3 минути“, е вярно. Защото хипертонична морска вода (стерилна формула извлечена от 100% морска вода с над 80 минерала) в комплекс с евкалиптово масло и натурален екстракт от дива мента главно това правят – отпушват светкавично носа, освежавайки го. Тези съставки на спрея действат оздравително върху дихателния епител. Ефективно предпазва от настинка, хрема, грип и алергичен ринит. Насочен е и срещу синузит и тонзилит. Физиомер спреят може да се използва всекидневно, за да отстранява прах, всякакви алергени, патогени и замърсители, които биха предизвикали алергичен ринит.

Димиста

imageТози спрей съчетава в едно действието на две активни съставки от групата на антихистамините и кортикостероиди. Това прави Димиста изключително резултатен в преборването на алергични ринити. Облекчава техните симптоми: сърбеж или запушен нос, обилно течащ нос, стичане на слуз в носоглътката.

Моманос

Активното вещество в МомаНос е от групата на кортикостероидите. А те облекчават симптомите на сенната хрема: сърбежа, кихането; отпушват запушения нос, стопира течащият.

АЦЦ Синус

Назалният спрей АЦЦ се използва както профилактично, така и за лечение на носната лигавица. Впръскванията при хрема запазват влажността на лигавицата, намаляват отделянето на секрети и дишането не страда. АЦЦ синус слага бариера пред патогенните микроорганизми. Успешен е и при възпаление на синуса. Плюс за спрея е силата му да поддържа устойчива и неподдаваща се на зарази лигавица в носната кухина. Постига го като препятства въздействието на замърсения въздух и така поддържа добра носна хигиена.

Сребърна вода (Аркол)

imageСъздателите на тази сребърна вода специално насочват действието на Аркол към респираторните заболявания. Обяснява го с възможността да се действа директно върху тях. Ето каква е препоръката:

  1. С Аркол се правят промивки на синусите, носоглътката и устата – така се прочиства системата „Уши – нос – гърло“.
  2. С Аркол спрей се впръсква в гърлото и мъглата се вдишва – така се прави дезинфекция на горните дихателни пътища.
  3. С Аркол се капят капки в носа, прави се гаргара или вдишвания – 3-4 пъти на ден (последната процедура е непосредствено преди сън).

Ако се пият и други лечебни препарати, Арколът трябва да се приема 15-20 минути преди тях.

Какви са резултатите?
  • Болките в гърлото отшумяват за 1 ден.
  • Афтите в устата изчезват за 1 ден.
  • Хремата и кашлицата спират за 1-2 дни.
  • Носът се отпушва и дишането се облекчава за 2-3 дни.

Важно! Среброто активира от 3 до 5 пъти действието на билките. От 2 до 10 пъти на химическите форми.

Как да излекуваме хрема в домашни условия?

Дали хремавото неразположение, което ни е пипнало, леко ще ни се размине, или ще се задълбочи, определят различни обстоятелства. Една голяма част от тях са в ръцете ни. Зависят от нас самите. Можем да ги контролираме.

Възможно е хремата да мине без усложнения:
  1. Ако се пазим от студен и влажен въздух. По-добре да не се разхождаме навън с хрема.
  2. Ако елиминираме всичко, което би раздразнило лигавицата на носа и би засилило кръвообращението – като вдишване на гореща пара или пушене задимени помещения.
  3. Ако използваме еднократни салфетки за протеклия нос.
  4. Ако изключим от менюто си:

– млечните продукти,
– тестените и сладките,
– мазните храни,
– бананите,
– фъстъците.

Как да спрем сами хремата още в началото Нагряване на носа с:

Торбичка с едра сол. Пълната с едра морска сол платнена торбичка се загрява (в микровълновата или върху тиган на котлона). Държи се от двете страни на носа, докато изстине.

Сварено яйце. Добре свареното яйце, докато е горещо, се обвива с носна кърпичка и се допира от двете страни на носа.

Горещ картоф. Свареният с кожичката картоф се завива в носна кърпа и се слага от двете страни на носа.

Промивки

imageЗа промивки в домашни условия се използват:

  • Солен разтвор. Как да си го приготвим сами?

В стъклен или керамичен съд се налива 1 литър преварена вода, добавя се 1 супена лъжица (10 г) фина готварска сол. Трябва добре да се разтвори.
Практикува се и по-силен солен разтвор: в 100 мл преварена вода се разтварят 9 г сол.

  • Физиологичен разтвор. Купува се от аптеките. Това също е солен разтвор, приготвен фармакологично от чиста вода и натриев хлорид в определено съотношение (солта трябва да е 0.9%).
  • Соден разтвор. Прави се разтвор, подобен на по-концентрирания солен (1 с. л. сода в 100 мл преварена вода).
  • Разтвор със сода и мед. Към содения разтвор се добавя половин чаена лъжичка мед.
  • Морска вода.
  • Отвара от лайка и невен. По 1 ч. л. от всяка билка се попарва с 200 мл вряла вода.
  • Отвара от лайка и жълт кантарион. Съотношението е 1 чаена чаша вода и 1 ч. л. от билките. Запарват се 2 пъти на ден.
  • Разтвор с евкалипт и хлорофилипт

Промивките се правят с помощта на шприц или голяма спринцовка. Разтворът се впръсква в едната ноздра, за да се издуха през другата. Някои умеят да смръкнат с едната ноздра разтвора от шепата си и да го извадят от другата ноздра. Важното е течността да не преминава през носоглътката надолу.

Промивки се правят също така със специална каничка с чучурче (тип „Нети лота“) или с чайниче. Процедурата не е много приятна и малко трудна в началото за несвикналите. Занимаващите се йога се справят добре. Извършва се върху мивката – устата е отворена, главата се навежда на едната страна, разтворът се влива от чучурчето през горната ноздра и трябва да изтече през долната. После позицията на ноздрите се сменя. Течността трябва свободно да изтича от другата ноздра и в никакъв случай да не отива в гърлото!

Инхалации над пара

imageПредимството на стария метод е, че директно атакува „плачещия“ нос и не уврежда други органи (за разлика от лекарствата). За его може да се използва, ако нямате специалния уред небулайзер (продава се в аптеки и специализирани електромагазини). Във водата се налива отвара от евкалипт, лайка, невен (по 1 ч. л. от трите съставки в 200 мл вода) – завира. Може да се използва и само минерална вода. Навеждате се над парата, наметнати с хавлиена кърпа върху главата и дишате. Има и топло-влажни инхалации (те са за хроничен ринит). Процедурата е същата, но водата трябва да е загрята максимум 40 градуса.

Важно! По време на инхалациите отделящият се секет не бива да се гълта. Да се използват еднократни книжни носни кърпички. Ръцете да се мият след всеки допир до секрет.

Други облекчаващи процедури Капки в носа.
  • Приготвя се запарка от 1 чаена чаша вряла вода и смес от по 1 ч. л. лайка, невен и жълт кантарион. Като изстине от разтвора се капят капки в двете ноздри на всеки 20 минути.
  • 3-6 капки 3-процентова кислородна вода се добавят в 1 супена лъжица топла вода. Капват се капки в ноздрите, започва силно отделяне на секрет, след което рязко спира. Помага в началото на заболяването.
  • Сокът от цветовете на каланхое се разрежда 1 към 1 с преварена вода. Капките са изключително ефективни в началния стадий на хремата.
Вдишване през носа.
  1. Последователно с едната и другата ноздра се вдишва амоняк – през 30 минути.
  2. На тиган се загряват ленени семена и сухар от ръжен хляб, докато се появи дим. Вдишва се през носа.
  3. Продължително, няколко пъти дневно се вдишва ароматът от стрити зелени листа коприва.
  4. Мирише се (вдишва се) аромата на стрита на прах мащерка – няколко пъти дневно.
Горещи вани.

image

  • На ръцете. Мед, сол и хрян – в равни количества (може и билките – невен и лайка) се заливат с гореща вода. След като престоят десетина минути, в подходящ по размер съд (или във ваната) се потапят ръцете до лактите. Действа съдоразширяващо. Отпушва носа. Ще помогне още повече, ако след ваната се изпие горещ чай от малинови листа или липа, например.
  • На цялото тяло. Преди сън се приготвя гореща вана с настъргана ряпа, хрян, мед и морска сол. Не пречи по личен избор да се прибавят и билки от рода на невена и лайката. Стои се, докато водата започва да изстива. След процедурата се изпива чаша горещ чай от листата на горски плодове, от лайка или липа. На сутринта хремата трябва да е отшумяла.
Народно лечение на хремата със синап

Ефективно при първи симптоми на хрема.

  1. В дълбок леген с поносимо гореща вода се изсипват 200 грама едра сол и 150 грама смлян синап. Краката се потапят и се покриват с вълнено одеяло. Когато почервенеят (а и водата е започнала да изстива), краката се изваждат, попиват и се обуват вълнени чорапи. Веднага се ляга.
  2. Процедурата се прави вечер преди лягане. На стъпалата се слага лапа (якия) от смлени синапени семена (или синапено брашно), забъркани с малко мед. Увиват се с найлон и се обуват вълнени чорапи. Този компрес е силно загряващ. Сваля се след час-два. След това 5-10 минути бързо ходене – за раздвижване на кръвта. Сън. И на сутринта хремата ще е изчезнала преди да се е настанила плътно в носа ви.
  3. В чорапите се сипва синапен прах и така се ходи няколко дни.
  4. 1 чаена лъжичка смлян синап (синапено брашно) се залива с малко гореща вода – образува се кашичка. От натопен в нея тампон се вдишва последователно с двете ноздри.
Лечение с мед

Тези процедури са лесни. Действат загряващо. Стимулират кръвообращението. Със сигурност отпушват носа. Спират първоначалния секрет.

  • Рулца от бинт се напояват с течен мед. Слагат се навътре в ноздрите (около 2 см). Трябва да се изтърпи първоначалното парене. То бързо преминава в приятна топлина. Престоява се така (най-добре в легнало положение) от 30 до 60 минути. Правят се няколко сеанса.
  • Който не може да понесе силното парене, трябва да разреди 1 ч. л. мед с 2 с. л. топла вода. Да натопи бинтовите рулца или тампони. Нататък процедурата е същата като в №1.
  • 4-6 капки от меден разтвор се капват в двете ноздри 3-4 пъти дневно. Разтворът се прави в съотношение 1 ч. л. мед в 1 с. л. топла вода.
  • Приготвя се мазилка от прополис: 5 г прополис на прах се смесва с 50 г зехтин (олио) и малко сметана. В тази смес се топят тампони. Сутрин и вечер те се слагат последователно в двете ноздри. С тампона в ноздрата се лежи без възглавница 5 минути на лявата страна и после 5 минути на дясната.
Лук, чесън и хрян – чудодейни срещу хремата

imageИ лукът, и чесънът, и хрянът не се използват срещу хремата случайно. И трите действат загряващо, значи отпушващо. На носа това му и трябва в началото на хремата.

  • Външните страни на носа се натриват с парчета воднист стар лук. Малки парченца от сочен воднист стар лук се завиват в марля и се пъхат в ушите.
  • Парченца воднист стар лук се прикрепват от двете страни на носа, така, че да останат по-дълго през нощта.
  • Изстискани върху чиния малки парченца лук и чесън – така че да пуснат сока си. Вдишват се изпаренията им.
  • Пресовани (или ситно накълцани) скилидки чесън се слагат с вода в малка стъклена бутилка. Затапва се. Загрява се на водна пара. Отпушва се. Последователно с двете ноздри се вдишват изпаренията от бутилката. Прави се 2 пъти на ден.

Приготвя се смес от равни части сок от лук, сок от пресни картофи, мед и олио (зехтин). Капват се по няколко капки от тази смес в ноздрите 3-4 пъти дневно.

  1. През 2-3 часа се приема по 1 лъжица смес от счукан лук с мед
  2. В носа се капят по 3-4 капки от разтвор на 1 капка сок от пресен чесън в 1 с. л. топла вода.
  3. Добре наситнен пресен чесън се слага в марля, а тя се пъха в ноздрите. Твърди се, че действа светкавично.
  4. С 50 мл гореща вода се заливат 2-3 с. л. наситнен лук; добавя се половин чаена лъжичка мед. Сместа престоява половин час. От нея се капят по 3-4 капки в ноздрите няколко пъти дневно.

Към стрит пресен чесън се добавя толкова вода, колкото да се усеща пощипване по езика. Добавя се сок от алое в същата пропорция, както и мед. В носа се капват по няколко капки 3-4 пъти дневно.

  • Сокът от 2-3 лимона се смесва със 150 г сок от хрян. От сместа се приема по половин чаена лъжичка 2 пъти дневно. Половин час след това не бива да се пие и да се яде. Най-напред очите започват силно да сълзят. След това спира отделянето на секрета. Действа и диуретично. Помага при хроничен ринит.
Лечение на хрема със сокове

imageСоковете от различни зеленчуци и лечебни растения също успешно се използват в атаката срещу хремата. Пият се или се капят в ноздрите.

Сок от цвекло.
  • От пресен сок от цвекло (може да се добави и мед (2.5 ч. л. сок: 1 ч. л мед) се капват по 5 капки във всяка ноздра. Много подходяща процедура за деца!
  • При гъсти секрети носът се промива със сок от сварено цвекло.
  • Натопени в сок от цвекло тампони се пъхат в ноздрите за по 10 минути. Действието се повтаря 3-4 пъти дневно.
Сок от каланхое
  • С натопени в пресен сок тампони се намазват ноздрите няколко пъти дневно.
Сок от алое
  • От 2 до 4 капки от сока се капят в ноздрите 3-4 пъти дневно.
Сок от ряпа
  • Напоени с пресен сок от ряпа тампони се слагат в ноздрите.
Сок от джинджифил

Използва се лечение на хроничен ринит. Често се смесва с други сокове и билки.

  • Равни части пресен сок от джинджифилов корен и вода се смесват и се капят 3 пъти дневно по 1-2 капки в носа. Тези капки са много подходящи за деца.
  • Сок от 1 лимон и 50 г настърган джинджифил се смесват. Приема се по половин чаена лъжичка на гладно 2 пъти дневно.
Сок от подбел и от бял равнец

Непрекъснатото подсмърчане може да се прогони с капки от сок от листата на подбел. Същото действие оказва и сокът от белия равнец.

Лечение с масла

imageМаслата, добити от различни лековити етерични растения, успокояват раздразнената лигавица, отпушват носа.

  • От шипки и облепиха. Капят се по 2-3 капки в ноздрите или пък в тях се напъхват намаслени тампони. Носът започва да диша по-леко.
  • Евкалиптовото масло може да се използва за инхалации. Може и да се натопят тампони в маслото и да се поставят в ноздрите. Може и да капят капки.
  • Тиквеното масло се смесва със сок от пресен чесън (1 ч. л. масло с 1-2 капки чеснов сок). Капва се в леко затоплен вид.
  • Тиквеното масло е ефективно при алергичен ринит. От него се капят по 6-7 капки в продължение на 2 седмици. Заедно с това се приема и вътрешно: по 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно 1 час преди ядене
Видове хрема

Хремата се класифицира според причинителите й, та също ака и от хода на протичането й, както и по обхвата й.

Инфекциозният ринит се развива при простудни заболявания. Причиняват го вируси, бактерии или гъбички. И при трите вида причинители вирусният ринит в самото начало се усеща стягане и сухота в носоглътката. Налага се незабавно лечение; в противен случай вирусът може да проникне в гърлото и бронхите.

Острата хрема може да протича самостоятелно. Но може да бъде и симптом за остри респираторни заболявания. Какво е усещането? Носът сърби, отначало е сух, чувства се отпадналост. Трудно се диша през двете ноздри заедно, напира кихавица, очите сълзят. Започва отделяне на слузисто-гнойни секрети от носа (често сополите са и с кръв); обонянието изчезва. Температурата се покачва леко или малко повече от 37 градуса. Тази хрема може да спре от 7 до 10 дни, но може да продължи и повече.image

Хроничната хрема – в обикновения й вид – се характеризира с обилно отделяне на секрети и с едностранно запушване носа. Следствие е на усложнен остър ринит, когато се нарушава кръвообращението в лигавицата и при заболявания на синусите. Ако обикновеният хроничен ринит не се лекува както трябва, възниква възпаление на синусите. Настъпва фазата на хипертрофния хроничен ринит. Запушен нос, обилни гъсти секрети, главоболие, влошено обоняние – това са неговите типични признаци.

Хроничният атрофичен ринит се развива след остри инфекциозни заболявания с остра хрема и при силно снижен имунитет. Може да е резултат и на хирургическа намеса в носната кухина. Да се провокира и от неблагоприятен климат или вредни вещества. Носът е сух и не може да се издуха напълно, периодично кърви. Обонянието почти липсва. Ненавременното и добро лечение на хремата води до възпаление на синусите и средното ухо.

Вазомоторната разновидност на хремата е в резултат на цигарен дим, хормонални проблеми или емоционален срив. Запушена е ту едната, ту другата ноздра. Отделяните секрети са воднисти. Очите сълзят обилно. Кихавицата няма край. Главата се пръска от болка. Всичко това се съпровожда с отпадналост, силна умора, безсъние, раздразнителност. Неслучайно тази разновидност на хремата се определя като нервно-рефлекторно заболяване.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Алергичният ринит може да е сезонен (сенна хрема) или да е предизвикан от конкретна храна, прах, козина на животно, миещи или козметични средства. При тази хрема носът адски сърби, та чак боде, кихавицата напира. Кашлицата е проява само на алергичната хрема. Алергичният ринит трябва сериозно да се лекува, а не просто да се тушират симптомите му. Иначе се подготвя почвата за бронхиална астма. И при алергичната хрема, както и при вазомоторната, носната кухина не е възпалена.

Задна хрема. Нарича се така чисто разговорно. Различава се от обикновения ринит само от мястото, което обхваща. А то е задната страна на носоглътката и лигавицата на носа. За лекарите това ринофарингит. По-често задната хрема е резултат от инфекции. По-рядко има алергичен отглас. Може да е остра или хронична (разликата е в интензитета и продължителността). Катарална (с прозрачен секрет) или гнойна (с гъсти жълто-зелени сополи). Този вид хрема няма рязко изразени свои симптоми. В повечето случаи те се припокриват с признаците на други възпаления (на сливиците, ларингса или фарингса). Недолекуването води до усложнения – ангина, бронхит, отит.

Симптоми на хрема

Основните типични симптоми на хремата са ярко изразени. Носът е запушен. През него не може да се диша. Отделят се секрети. Бързото и резултатно лечение на ринита е възможно само, когато се уточни неговата причина и разновидност. Лечението ще е резултатно и няма да се появят усложнения, само ако е поставена правилната диагноза.

Диагностика и изследване

imageОще при първите симптоми на хремата разумното решение е да се посети общопрактикуващия лекар. Той ще даде начален тласък на следващите изследвания и уточняване на диагнозата.

Започва се със снемането на подробна анамнеза (сбор от данни за здравословното състояние). Смята се, че 90 на сто от диагнозата се базира на анамнезата. Допълва се с физикални и допълнителни изследвания.

Прегледите при УНГ- специалиста може да отведат до други консултации – с алерголог, невролог. Често се налагат правят и лабораторни изследвания. Може да се наложи и риноскопия (чрез спекулум се откриват изкривяване на носната преграда или полипи в носната кухина). Най-сложни и многобройни са изследванията за алергичен ринит. В неговото диагностициране се залага на кожния тест – така се разбира към кои алергени е чувствителен пациентът.

 
image
  • Последни
  • Популярни
  • Мнения
  • image Путин и Русия вече не се крият: “Русофили” влизат открито в управлението на България! 23.09.2020
  • image Опааа! И патриотът Каракачанов се издаде: Козирувам на Ахмед Доган! 22.09.2020
  • image Даниела Дариткова, ГЕРБ, си го каза директно: Правото е само на наша страна! 21.09.2020
  • image САЩ смени чипа на Цветан Цветанов и усилено набутва във властта поредния крадлив и нагъл милиционер 20.09.2020
  • image Разделно хранене. Таблица с несъвместими храни за отслабване 19.09.2020
Пишете до Паралел 42!
  • Касабов 31.08.2020 at 12:09 on В настъпващата криза банкстерите жулят с над 40 на сто по-високи такси вместо да дадат глътка въздух на клиентитеА има и една много нагла банка - Райфайзен, която от две години събира такса и за интернет банкиране. Няма
  • Ивелина Димитрова 27.08.2020 at 16:55 on „Паралел 42“. Кои сме ние?Благодарим ви! Добавихме и споменаване за седмичника "Паралел 42", който навремето четяхме с интерес. Естествено, нямаме самочувствието да се мерим
  • сталин 27.08.2020 at 15:34 on Глобалистът Дейвид Брауер: Раждането на деца трябва се превърне в наказуемо престъпление срещу обществотоДа ви еба майката мръсна
Намерете ни във FACEBOOK   image



Гласувай:
7



1. mt46 - Поздрав!
25.09.2020 11:49
Моят риносинуит е хроничен...
цитирай
2. radostinalassa - Затова съществува упражнението Нети
25.09.2020 15:09
Смъркате сутрин и вечер солена вода и изхвърляте през другата ноздра тонове слуз.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 14207152
Постинги: 5609
Коментари: 13044
Гласове: 68272
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031